Alla behöver ta hand om tänderna, och tandvård börjar hemma. Inget kan ersätta den dagliga tandborstningen men en bra tandläkare kompletterar vården. Du ska använda dina tänder hela livet.

De allra flesta människor föds inte med tänder. Däremot föds vi med tänderna klara inne i huvudet. De har bara inte växt fram än. Från det att tänderna börjar visa sig är de oss till stor nytta. Vi kan bita dumma kompisar på dagis, men också tugga mat och därmed tillgodogöra oss näring.

Att ha lärt sig den dagliga rutinen vad gäller tandvård är viktigt. Det vi gör hemma gagnar våra tänder och minskar risken för senare problem. När de permanenta tänderna dyker upp ska vi redan ha hunnit bli introducerade till en tandklinik.

Som vuxen väljer du givetvis själv vilken klinik du vill anlita. Vad är det då de flesta av oss söker?

Teknisk kompetens och social kompetens

När vi går till tandläkaren känner många av oss sig ganska utsatta. Vi är medvetna om att det kan komma att medföra smärtor, och vi kan själva påverka förloppet till väldigt liten del. Vi behöver med andra ord kunna känna oss trygga i att personalen på kliniken vet vad de gör.

En klinik med socialt kompetent personal har förmågan att få dig att känna dig välkommen och delaktig. Du har liten möjlighet att säga något vettigt eller göra viktiga uttalanden med munnen full av prylar. Därför vet en kompetent tandläkare att ni ska ha en dialog innan borren börjar jobba. Mer om tandläkare på denna webbsida: https://solnadental.se/