Har du någonsin vandrat i Stockholm under natten så har du också upptäckt hur staden lyser upp av reklamskyltar som visar var saker och ting händer. Ett slags förföriskt ljus som verkligen visar att det är en större stad man befinner sig; liknande sker ju överallt i världens metropoler i form av New York, London, Paris och exempelvis Amsterdam.

Här kan du beställa dina skyltar: skyltarstockholm.org

Skillnaden mellan Stockholm och dessa övriga städer är att Stockholm har en slags historik med dessa skyltar och att de blivit en del av stadsbilden; något som gör att vissa av dessa skyltar nått en närmast ikoniskt status som gör att invånarna kräver att de ska vara kvar. I ovan nämnda städer så handlar skyltar i reklamsyfte om vilket företag som betalar bäst för platserna medan skyltar i Stockholm snarare handlar om en skönhet som ger hela staden personlighet och karaktär.

Detta gäller dock de äldre skyltarna i neon; en tyvärr utdöende sort som är på väg att försvinna även i Stockholm. Här krävs det krafttag och engagemang från invånare- och politiker i Stockholm för att dessa skyltar ska behållas även för framtiden och de generationer som kommer. Varför är då detta så viktigt och varför måste just dessa skyltar sparas i Stockholm? Jo, det handlar om en historik och att man genom dessa skyltar kan känna historiens vingslag bara genom att titta på dem.

De skyltar vi talar om här är främst Stomatol-skylten vid Katarinahissen, skylten för Dagens Nyheter, Karlafrukt på Karlavägen och alla de gamla biografer där man främst kan nämna Dragen och Grand. Skyltar i Stockholm som ger staden det där lilla extra och som det verkligen finns ett behov av att bevara.

Skyltar i Stockholm – en kärlekshistoria

Stockholm har – som vi sa – en stolt historia av vackra skyltar och om man tycker att detta stämmer i dagsläget; ja, då skulle man verkligen levt under 30-, 40-, 50- och 60-talet då det var en betydligt ljusare stad som mötte ögonen på både turister och invånarna under kvällarna.

Stockholm var faktiskt unik gällande sina skyltar under andra världskriget då man lät skyltar lysa under hela nätterna – något som inte gick i andra städer då det fanns risk för bombräder och där lysande skyltar blev en perfekt måltavla att sikta på. I Stockholm däremot – Sverige var ju neutralt – så lyste skyltar under hela natten och detta för att glädja invånarna.

Då sedan andra världskriget tog slut så började det också märkas på de skyltar som fanns i Stockholm där många förföll eller togs ner. Under den här tiden så väcktes nämligen en avsky mot all sorts reklam; märk väl – här talar vi om vänstervågens glansdagar under 60- och 70-talet och vi ska därför vara tacksamma över de skyltar som finns kvar i Stockholm.

Att de kapitalist-hatande vänstervärderingarna inte gick ut även över de skyltar vi nämnde ovan i texten – Grand, Stomatol, NK, dagens Nyheter – ska vi vara väldigt glada över; det är nämligen de som skänker Stockholm en liten påminnelse om hur det såg ut förr om åren.